Fra drøm til virkelighet: Slik blir du motorsykkeleier

Påsken er over og det begynner å bli en stund siden vi stilte klokka en time fram. Kveldene er lysere og gradestokken viser stadig høyere temperaturer.  Endelig skal motorsykkelen ut fra vinterdvale. Igjen skal vi kjenne på friheten ved å suse rundt på to hjul. Over små bakketopper, rundt smale svinger og kanskje kjenne litt på bunndraget på en åpen, rett strekning. For det er noe eget. Det kiler i magen og sitrer i kroppen. Bare lyden får frem et glis som hadde gått trill rundt hadde det ikke vært for hjelmen. 

 

Publisert 12.04.2023

Foto: Elling Sørum fra artikkel: MC-sesongen 2022, de gode opplevelsene.

 

Men som så mange ganger tidligere er det et spørsmål som gnager i bakhodet. Det er nesten som en slags kløe som starter som noe umerkelig og som drar seg over i vilt søk på nettet. “Kanskje jeg skal unne meg en ny motorsykkel i år?” Noen vil bytte ut den de har, andre har aldri eid egen motorsykkel og kjenner på savnet vår etter vår.  Vi lager samtaler i vårt eget hode og argumenterer for hvorfor det er lurt å kjøpe akkurat nå. Uavhengig av debattklima i ditt eget hode, legger vi opp ruten til ny sykkel i denne artikkelen.

 

 

Det viktigste for å kjøre motorsykkel: MC-lappen


For å kjøre motorsykkel må du ha MC-lappen. Statens vegvesen skiller mellom tre klasser motorsykler: A1, A2 og A. Hvor gammel du er avgjør hvilken klasse du kan kjøre, og kriteriene her er motoreffekt (kW), egenvekt per kilo og slagvolum (ccm), også kjent som «kubikk»:

 

Lett motorsykkel


Klasse A1 (lett motorsykkel) har aldersgrense 16 år og du kan øvelseskjøre fra du har fylt 15 år. Slagvolumet kan maks være 125 kubikk.

 

 

Mellomtung motorsykkel


Klasse A2 (mellomtung motorsykkel) har aldersgrense 18 år. Sykkelen kan ha maksimal effekt på 35 kW eller 47,6 hk og du kan øvelseskjøre fra du er 16 år gammel.
 

 

Tung motorsykkel


Klasse A (tung motorsykkel) har aldersgrense 20 år, forutsatt at du tok lappen på mellomtung MC (A2) som 18-åring og har to års erfaring. Ellers er aldersgrensen 24 år. Med klasse A er det ingen begrensning på effekt og kubikk. Har du ikke kjørt MC før, kan du øvelseskjøre fra fylte 22 år.

Det er mulig å ta et 7 timer langt kurs for å få overgang mellom sertifikatene.
 

Finn trafikkskole nær deg

 

 

Driftssjef i AGM, Lars Petter Gjermundsen, tok lappen 11. mai 2022 på rekordtid. Her fra en av de første timene

 

 

Dette må du se etter i en ny motorsykkel


Når du skal kjøpe ny motorsykkel er det viktig at du finner en motorsykkel du trives på og vi anbefaler derfor at du prøvekjører flere typer før du bestemmer deg. Trivsel handler om sittestilling, høyde, komfort og hvordan sykkelen kjennes ut når du kjører den. Er det lenge siden du hadde egen MC, aldri har eid egen motorsykkel eller bytter motorsykkeltype (f.eks. fra adventure til naked) er det lurt å begynne med en sykkel der du rekker ned til bakken når du sitter på setet.  Det gir økt komfort og trygghet.

 

Tenk også gjennom hva du skal bruke sykkelen til og hvor. Skal du i all hovedsak kjøre til og fra jobb og aktiviteter, skal du cruise på landeveien eller drømmer du om å lange turer på grus?

 

Er du 16 år eller litt eldre er lett-MC løsningen. Vi har mange spennende nyheter og godt utvalg. Du kan enten stikke innom for tips og råd, lese om nyhetene for 2023 eller også ta turen til AGM Week 2023. Her vil det være muligheter for prøvekjøring

Slik velger du motorsykkel
 

 

Viktig med sikkerhet


Sikkerhet er viktig. Sørg derfor for at motorsykkelen har ABS-bremser og traction control (antispinn). Vi mener det heller ikke er viktig å henge seg for mye opp i hestekrefter. Ofte kan dreiemoment (newton) være vel så viktig. En sykkel med 55 hestekrefter vil oppleves som en med 85 hk, hvis dreiemomentet er høyt.
 

 

Kjøreutstyr: En viktig kilde til komfort og sikkerhet


Kjøreutstyr er en fellesbetegnelse for klær, hjelm, hansker og sko, samt intercom og airbagvester.  Mye av dette er utstyr som er lett å glemme eller nedprioritere, men er uhellet ute er godt kjøreutstyr ofte avgjørende.  Tenk derfor nøye gjennom hva du trenger og ikke spar penger på dette punktet.

Skinn er det sikreste man kan kjøre med, og for mange er det ikke engang et tema å kjøre med noe annet. Men det finnes mange gode jakker, bukser og dresser i Gore-Tex og i dag er det dette det selges mest av. 
Ikke glem undertøyet på kalde dager
Tidlig i sesongen og på høsten er det dessuten lurt å ha godt undertøy og Dainese, Alpinestars og Triumph har egne serier med superundertøy som er spesielt utviklet for oss motorsyklister. Dette er teknisk undertøy som har egenskaper man ikke får i det superundertøyet man kjøper i vanlige sportsbutikker. Dette gjelder blant annet passform, som er optimalisert for å sitte på en motorsykkel og ikke stå oppreist eller gå.
 

 

Hansker: en viktig og enkel beskyttelse


Det er lett å tenke at hansker er noe du kun trenger på kalde dager, men skulle du ha et uhell er det god beskyttelse i et par skikkelige hansker. Vår anbefaling er derfor å kjøre med hansker hele året.

Slik velger du riktig hansker
 

 

Dette bør du tenke på når du skal kjøpe motorsykkelhjelm


Hjelmen er det folk gjerne tenker først på når det gjelder sikkerhet. Vår anbefaling er å ikke tenke for mye på utseende eller merke i første omgang, men heller gå for komfort. Finner du en hjelm som passer hodet ditt, er det stor sannsynlighet for at hjelmen finnes i en farge/dekor du liker, eller at andre hjelmer fra den samme produsenten også passer hodet ditt. Utvalget er stort.

Dette bør du tenke på når du skal kjøpe motorsykkelhjelm
 

 

AGM: Norges største nettbutikk innenfor MC og motocross


Alf Graarud Motor, eller AGM som butikken nå heter, ble startet av Alf Graarud i 1982 etter en solid karriere. Med 10 NM titler i bagasjen fra roadracing og noen internasjonale opptredener hadde han et godt grunnlag for å starte motorsykkelbutikk. 

I dag er AGM en av landets største MC-butikker og størst i Skandinavia på Triumph. Butikken har en rekke arrangementer gjennom året og AGM Week er vårens store happening for mange. Årets AGM Week er 22-30. april og da har vi et stort utvalg av MC og Lett-MC modeller tilgjengelig for prøvekjøring, og spesielt 2023 nyhetene. Dette er en god mulighet til å få prøve flere sykler på rad, og avgjøre om det er hvilken sykkel som passer best til ditt behov. 

Mer informasjon om arrangementet