Vask og vedlikehold av kjøreutstyret

På tide med en vask? Enten det er slutten på sesongen eller man har kommet hjem fra langtur, så kan det være nødvendig å vaske kjøreutstyret sitt for å fjerne møkk og lukt. Vi har satt sammen noen råd og funnet noen produkter som hjelper deg å bevare kvaliteten på kjøreutstyret ditt best mulig.

 

 

AV LENE GRAARUD | Publisert 17.12.2019 - oppdatert 05.07.2021

 

Tekstilklær "Gore-Tex":

 

En vanlig misforståelse når det gjelder kjøreutstyr i tekstil, er at folk kaller alt for "Gore-Tex klær". Dette tenker vi å forklare med det samme; 

 

Gore-Tex er en av de utallige membranene som finnes på markedet for å holde jakken vanntett. Andre eksempler på dette er Alpinestars sin "Drystar" og Dainese sin "D-Dry". Alle membranene har samme formål og det er å holde deg tørr, så de er vanntett og puster. Gore-Tex er den mest kjente varianten, som mange har erfaring med gjennom fritidstøy. Gore-Tex gir også 5 års garanti for vanngjennomtrengning, gitt at plagget er vasket riktig, og dette er viktig.

 

 

Følg alltid plaggets vaskeannvisning:
 

 • Husk å starte med å ta ut beskyttelsen fra lommer på albuer, ermer, rygg, hofte og knær. Ta ut innerfór der det er.
   
 • Sjekk om plagget kan vaskes i vaskemaskin eller om det må håndvaskes.
   
  • Kan plagget vaskes i vaskemaskin, anbefaler vi et skånsomt vaskemiddel som for eksempel Milo. Er det vanntett membran som for eksempel Gore-Tex, Drystar eller D-Dry, er det viktig med ingen sentrifugering og Gore-Tex skyllemiddel
    
  • Om plagget ikke kan vaskes i maskin, fyll opp i kum med Milo og bruk Gore-Tex skyllemiddel til slutt.
    
 • Når det kommer til tørking; legg gjerne plagget flatt oppå tørkestativet i stedet for å henge det opp.
   
 • Når plagget er tørt, monterer du beskyttelse og eventuelt innerfor. Nå er kjøreutstyret klart for første tur når våren kommer.

 

 

Skinnklær:

 

Når det kommer til skinnklær er det best å rense plagget først, og deretter sette det inn med "skinnbeskyttelse". Det finnes egne sett med "skinnbeskyttelse" som gjør underverker for skinnklærne dine. 

 

 

 

Hjelmen:

 

Utvendig kan hjelmen vaskes, og det samme gjelder visiret. Det finnes flere midler som er beregnet på dette. Pass på å ikke bruke for sterk såpe, da dette vil få visiret til å flasse. Motul sin Helmet & Visor Clean er enkel i bruk. Du sprayer på hjelm og visir, la det stå i noen minutter og vasker deretter av. Innvendig kan du på de aller fleste hjelmer nå plukke ut innmaten. Denne kan skyldes opp i vann med skånsom såpe, sjekk også vaskeanvinsninger her. Pass på å ikke ha for varmt vann så den krymper. 

 

Det finnes også ferdige produkter for vask:

 

 • Motul har et produkt som heter Motul helmet interior clean. Denne er svært enkel i bruk. Den sprayes på, og så må du bare vente til den tørker. Da blir foret renset og eventuell lukt nøytraliseres
   
 • Det finnes også et praktisk sett fra Oxford som er perfekt til å ha med seg på tur. Der finner du alt du trenger til hjelmen; rensemiddel for innsiden og utsiden, og antidogg-spray og klut. Oxford Mint Helmet Care kit 

 

 

 

Ta gjerne kontakt på info@agmshop.no eller telefon 69137171 dersom du ønsker nærmere informasjon om vedlikehold av kjøreutstyret ditt.