Slik kan du få en trygg og god MC-opplevelse med barn som passasjer på motorsykkelen.

Motorsykkelen kan gi fantastiske opplevelser for barn og voksne, men sett alltid sikkerheten i høysetet. Vi har sett nærmere på hva loven sier om barn på motorsykkel og gir deg noen råd til hvordan du sikrer en trygg og god MC-opplevelse sammen med barnet ditt. 

 

 

AV LENE GRAARUD |  Publisert 01.10.2020

 

Hva sier loven?

Debatten omkring barn og motorsykkel har rast i årevis, og det er mange sterke meninger om temaet. I Norge er det nemlig ingen nedre aldersgrense for passasjerer på MC – i motsetning til flere europeiske land, som har 12-årsgrense eller høydekrav.

 

Norsk Motorcykkel Union (NMCU) og Trygg Trafikk anbefaler imidlertid at barn som sitter på passasjersetet bør rekke ned til fothvilerne med begge beina, så de sitter stabilt, noe som tilsier en alder på 7-8 år. Alternativt kan de sitte i sidevogn. Som for voksne er det et krav at barnet har godkjent hjelm for motorsykler.

 

 

Motorsykkelkjøring er sikrere enn før

Vi kan ikke snakke om barn og MC uten å snakke om risiko. For det er slett ikke ufarlig å kjøre motorsykkel – risikoen for personskade er seks ganger høyere enn for personbil. Når det er sagt, skjer det så få ulykker med barn på motorsykkel at hverken Trygg Trafikk eller NMCU mener at en lovendring er nødvendig.

 

Det er tryggere enn noen sinne å kjøre MC. Det er flere grunner til dette: Bedre veier, en grundig kjøreopplæring og mer sofistikert teknologi. Moderne sykler har integrert veigrepskontroll som med avansert sensorikk som forutser hva føreren kommer til å gjøre og regulerer dreiemomentet ut fra hastighet og akselerasjon, helt uten at føreren merker det. Dagens MC-er har også ABS-bremser, og enkelte sykler har airbag. Du kan også få en såkalt «smart jacket», som ved kollisjon blåser seg opp og beskytter rygg og vitale kroppsdeler. Det er spennende å følge utviklingen.

 

 

Kjøring med passasjer krever mer av deg som fører

Før du tar med et barn på motorsykkel, bør du selv være en erfaren MC-fører. Hvis det er lenge siden du har kjørt MC, eller du aldri har kjørt med passasjer, ikke overvurder evnene dine. Med en passasjer har du plutselig en person til å ha ansvar for, og den ekstra vekten spiller inn på både kjøreegenskaper og bremselengde. Mange MC-klubber tilbyr oppfriskningskurs, som kan være en god investering før du begir deg ut på turer med passasjer.

 

 

Kjør trygt på barnets premisser

Nettopp fordi MC-kjøring har en høyere risikofaktor enn bil, er det viktig at du legger opp kjøreturen på barnets premisser og ut fra barnets ønsker. Spør dem hvor de har lyst å kjøre. Begynn med korte, rolige småturer på 5-10 minutter til butikken eller for å kjøpe is. Du kan øke lengden på turene etter hvert.

 

Bruk intercom

Vi anbefaler å bruke intercom, så kan du hele tiden prate med barnet. Det gir trygghet for begge to, og du unngår at barnet sovner - noe som kan føre til farlige situasjoner.

 

Kjør korte turer først med rolige svinger, så barnet blir vant til hvordan motorsykkelen legger seg over i svingene. Det er viktig at de følger bevegelsene dine med kroppen, og at de unngår spontane bevegelser som setter balansen din ut av spill. Håndtak barnet kan holde seg fast i gjør turen tryggere. Har du toppboks bakerst, har barnet også støtte i ryggen.

 

 

Ikke vær gjerrig på sikkerhetsutstyret

Barna våre er det mest dyrebare vi har, og når det gjelder sikkerhet er det ikke der vi tar snarveier for å spare penger. Foruten en hjelm (kjøpes selvsagt ny) bør barnet ha bukse og jakkehanskerstøvler og ryggskinne. På de minste barna (under skolealder) er ikke nakkemuskulaturen ferdig utviklet, så hjelmen bør være lett. En nakkekrage vil gi ekstra støtte og optimal beskyttelse. Det finnes seler hvor man spenner barnet fast til føreren, men den løsningen er det mange som fraråder, blant annet NMCU, fordi barnet i en eventuell ulykke vil kunne bli som en airbag for føreren, dersom denne kastes bortover veien.

 

 

Lykke til og kjør forsiktig!

 

 

Har du noen spørsmål om kjøreutstyr til barn kan vi på Alf Graarud Motor hjelpe deg. Ta turen innom butikken vår i Haugeveien 8, på Borgenhaugen v. Sarpsborg eller kontakt oss på 69137171 eller info@agmshop.no