Den undervurderte ryggskinnen

Selv om ryggskinne ikke er påbudt, er det en billig investering i forhold til en ødelagt rygg.

 

 

AV LENE GRAARUD  |  Publisert 03.01.19

 

En viktig del av MC-utstyret, som ofte blir glemt.

 

Ryggskinnen har som formål å beskytte ryggsøylen mot støt og slag, og er normalt laget av hardplast eller kevlar. Ryggskinnen er en del av det viktige MC-utstyret, som dessverre ofte blir glemt av andre enn de mest rutinerte førerne. 

 

 

Separat eller innebygget ryggskinne

 

Ryggskinner finnes både som separate enheter, eller innebygget i jakkefor. De separate ryggskinnene festes med seler og belte, og fordelen er at de sitter som limt til kroppen. Skulle ulykken være ute vil den ikke vri seg vekk fra der den skal sitte. De fleste separate ryggskinner kommer også med nyrebelte, som beskytter nyrene dine under kjøring. Ulempen kommer om du glemmer å ta på ryggskinnen før kjøring. De innebygde ryggskinnene er spesialformet og legges i rom i jakka eller skinndressen. Fordelen med de innebygde ryggskinnene er at du ikke glemmer å ta de på, det holder å ta på seg jakka eller dressen. Ulempen er at de ikke sitter like limt til kroppen, men er absolutt et bedre alternativ enn å kjøre uten.

 

De mest moderne ryggskinnene fra Dainese kan bøyes og Alpinestars har også ryggskinner som kan kneppes inn i dressen. Enkelte ryggskinner kan også kobles mot en brystplate. Mange jakker fra kjente merker som Dainese og Alpinestars har også lomme for dette. Dette vil redusere brystskader mye i en eventuell ulykke. 

 

Når det gjelder passform og beskyttelse, anbefaler vi at ryggskinnen prøves før kjøp. Ryggskinnen skal ikke være for lang, den skal ikke gå opp mot nakken. Samtidig må den føles komfortabel under MC-klærne. Velger du de innebygde ryggskinnene må du passe på at ryggskinnen ikke forskyver seg i stoffet. Om du er varm, finnes det luftige ryggskinner som er en fordel om ryggskinnen sitter helt tett på kroppen. 

 

 

Grader av sikkerhet

 

Ryggskinnene kommer med 2 graderinger. Level 1 som er den enkeste, men godkjente standarden. Level 2 som er den beste og anbefalte. 
 

  • Husk: Level 1 er mye bedre enn ingen ryggskinne.

 

 

Gjør det til en vane

 

Selv om ryggskinne ikke er påbudt, er den en billig investering i forhold til en ødelagt rygg. Har du først innført vanen om å ta på ryggskinnen før kjøring, føles det behagelig å ha den på og unaturlig å kjøre uten. Det kan sammenlignes med å ha på bilbelte. Ryggskinner finnes i mange varianter, i ulike prisklasser, slik at alle har mulighet til å ta dem i bruk.

 

Her ser vi bare fordeler fra ende til annen, så kom i gang om du enda ikke bruker ryggskinne!

 

 

 

Se hele utvalget av ryggskinner på www.agmshop.no