10 nyttige tips til grusturen

Forrige helg hadde vi med oss kunder på vår årlige grustur til Sverige. Dette er en tur vi har gjennomført flere ganger, og vi har blitt noen erfaringer rikere. Her er topp 10 tips til deg som vil på grustur i sommer.

 

 

 

AV CHRISTIAN NORI  |  Publisert 30.05.18

 

Forberedelser og bagasje
 

 1. Teknisk og dekk

  Gå over sykkelen, mange grusveier går utenfor allfarvei og mobildekningen kan være dårlig. Irriterende hvis turen blir ødelagt av noe du kunne sett før du startet. 

  Må man ha grove grusdekk? Vår erfaring når det gjelder dekk er at dersom du kjører en sykkel som du føler er egnet for grus, så er originaldekk mer enn godt nok. Skal du på veier med gjørme/jord så kan du vurdere andre dekk. Til fine grusveier er det ikke nødvendig. Husk å pakke med pluggsett til dekk og skum.
   

 2. Kjøreutstyr

  Det støver og du må regne med å bli møkkete, ut over det må man ikke ha dyrt adventure-utstyr. Kjør med det du synes er komfortabelt. Det kan være lurt å tenke igjennom hvilke hjelm du bruker, en helhjelm med visir holder mye av støvet ute, men det kan fort bli varmt. Åpen hjelm med briller gir god lufting, men da må du regne med å bli møkkete.
   

 3. Bagasje og pakking

  Det er en fordel å holde vekten nede, så pakk fornuftig og ikke mer enn du trenger. Tenk også igjennom at det er større sannsynlighet for at du går i bakken på grus og det kan fort bli en tur i skogen med greiner og busker, så store sidevesker er ikke alltid den beste løsningen. 

 

Kjøreteknikk
 

 1. Slappe av i overkroppen, albuer opp!
   

 2. Se dit man skal, ikke på Furuen i svingen.
   

 3. Hold deg på "riktig" side av støvskyen som føreren foran skaper, alt etter hvilke vei det blåser.
   

 4. Gir mer gass eller hvertfall jevn gass om det begynner å slenge.
   

 5. Ikke sett ned beina, ha heller føttene på fothvileren.

 

Når du kommer hjem
 

 1. Gi sykkelen en god vask og litt kjærlighet, få bort det fine støvet og på med ny smøring. Et godt tips er å bytte luftfilter, for det er nok fullt av støv.

 

Hvor kan jeg kjøre?
 

 1. Vi er natulig nok mest kjent i Østfold og på andre siden av grensen. Her er det mange fine veier, et godt utgangspunkt kan være å bruke Google Maps og flyfoto-visning til å finne veier. Og bruker man sunn fornuft, unngår veier med bom og tar det pent gjennom gårdstun o.l. så er det mange muligheter uten at man får grunneier på nakken.

 

 

Alf Graarud Motor AS arrangerer årlig grusturere i mai, ta gjerne kontakt hvis dette er noe du vil vite mer om. Vi har det meste du trenger til fører og sykkelen på lager, og kan ta service på sykkelen både før og etter du har vært på grustur.
 

 

GOD TUR!