Påsketur til Hvaler

Påsken pleier å være bra for dagsturer på motorsykkel. Er det meldt bra føre- og kjøreforhold anbefaler vi en tur til Hvaler som kan by på morsomme veier og mange perler. Målet for turen er Skjærhalden hvor det er flere muligheter for en matbit og litt å drikke.  Du kan selvsagt kjøre rake veien til Skjærhalden, men vi anbefaler å utforske Vesterøy, Papperøy og Kirkøy på veien. Gjør du det, tar turen rundt tre timer pluss eventuelle stopp.  Her er det bare å glede seg. 

Turen ut til Skjærhalden byr på mange morsomme veier om du tar avstikkere fra hovedveien. Her Yamaha Tracer 900 og to Triumph’er på bryggekanten ved Skjærhalden

 

Publisert 23.03.2023

 

Østfolds Atlanterhavsvei

Fra AGM er det en kort transportetappe gjennom Fredrikstad og Kråkerøy før du krysser den første brua ut til Kjøkøya. Mange drar til Vestlandet for å kjøre Atlanterhavsveien mellom Molde og Kristiansund, men bor du ikke i det området vil vi påstå at strekningen fra Kjøkøya over til Vesterøy er en brukbar erstatning. Her slynger veien seg over holmer og skjær, helt i vannkanten. Med sol og godt vær for du en magisk utsikt utover fjorden og over til Strømtangen fyr. 

 

Se vårt utvalg av MC utstyr

 

Puttesundbrua fra Kjøkøya til Håholmen med en Triumph Tiger 900 GT

 

Morsomme veier på Vesterøy

Så fort du kommer over til Vesterøya tar det ikke lang tid før du passerer både Kiwi og Rema 1000. Er været bra, kan det være smart å bunkre litt mat og drikke her før du utforsker vestsida av Vesterøy. Like etter svinger du til høyre inn på FV 108 og da kan du kose deg med fine småveier ut til Utgård, Pepperhavn eller Papperøy. På vei ut til Papperhavn kan du stoppe ved utfartsparkeringen til Guttormsvauen. Herfra er det en kort rusletur på fin turvei ut til selve Guttormsvauen. Dette er egentlig en badeplass, men er likevel et fint sted før sommersesongen og godt egnet for en liten rast om været tillater det.

 

Papperhavn er en gammel fiskehavn hvor det som kanskje er Norges mest fotograferte sjøbod, ligger på en liten holme like utenfor. På Utgård ligger Østlandets største fiskemottak og er det åpent kan du handle med deg fersk fisk og reker. 

 

Tar du turen ut til Papperøy må du svinge inn på FV 474 ved Hvaler Samfunnshus og kjøre over Hvalers eldste bro. Veiene på øya er visstnok laget av lokalbefolkningen og finansiert ved hjelp av basar-penger. Denne korte veien er helt klart verdt et besøk. Les mer om Vesterøya her.

 

Ikke glem sikkerheten. Sjekk vårt utvalg av airbags og ryggskinner

 

Spjærøy - en liten øy med spennende historie

Så fort Vesterøya er utforsket, kjører du over Skjelsbusundet til Spjærøy -  en liten øy på ca. 2 x 5 kilometer. Selv om øya er liten har den mye å by på om du er friluftsinteresser eller er opptatt av kystkultur og Hvalers historie.  Den største attraksjonen er kanskje Kystmuseet og Brottet amfi. Du kommer hit ved å ta av inn til FV 485. Begge ligger like i nærheten av hverandre og området er har tydelige spor etter steinhoggervirksomhet som var her i tidligere tider. 

 

Er du interessert i skipsfartshistorie, kan det være verdt å stoppe like før broen over Asmalsund ved skipsvraket Christiania. Vraket ligger like ved Sand Marina og du ser fortsatt at store deler av baugen på skipet.  Skipet har en lang historie og har seilt flere ganger til Canada og langs norskekysten. Er du interessert kan du lese mer om vraket og historien her.

 

Unngå kalde hender - klikk deg inn på vårt utvalg av varmeholker

 

Asmaløy - nyt utsikten fra Pikesten

Asmaløy kan i likhet med de andre Hvalerøyene by på flere småveier og avstikkere.  Om været tillater det kan en tur ut til Brattestø Marina og Pikesten være bra. Fra fyret ser du over til Akerøya og om sikten er god ser du tvers over Oslofjorden til Tjøme. På Brattestø Marina kan du også få i deg en matbit fra kl. 12.00 lørdag og søndag. Sjekk likevel åpningstidene for påsken, før du belage deg på å spise her.

 

En annen mulighet er å ta en avstikker inn Vikerveien til Vikerhavn. Dette er et lite tettsted med en fish & chips restaurant (Brua-Bua) og muligheter for et bad. Skal du spise her må du sjekke åpningstidene.

 

Smarte baggasjeløsninger for dagsturer

 

Kirkøy - en rundtur på morsomme veier

Etter Asmaløy går turen gjennom den 3,7 kilometer lange Hvalertunnelen til Kirkøy. Tunnelen krevde tidligere bompenger, men er nå gratis. Litt avhengig av hvor mye du vil kjøre og hvor sulten du er kan du enten ta turen direkte til Skjærhalden eller svinge inn på Vestaveien og ta en liten rundtur nordover. Du kjører etter kort tid forbi Hvaler Gjestgiveri og fortsetter videre oppover på morsomme veier til Frøkengården som består av bl.a. en lang, hvitmalt stuebygning. Stedet har en rik historie og navnet kommer fra fire søstre som var de siste som bodde her. Gården er kun åpent for publikum i juli og vi anbefaler derfor å kjøre videre på FV 1140 og returnere til hovedveien og Skjærhalden. 

 

Ønsker du en avstikker på en morsom vei, veien opp til Edholmen Marina å anbefale.  I krysset like etter Svanekil Gård tar du av inn på FV506 og følger denne smale og morsomme veien som slynger seg gjennom åpent landskap og skog. Etter snaue fire kilometer kommer du til Stavsengkilen. Her tar du av til venstre og har da ca. 1,8 kilometer igjen til Edholmen Marina. 

 

SKJÆRHALDEN 1997: Lene Graarud på tur til Skjærhalden påsken 1997 med Henrik Graarud bakpå. Lene kjørte da en en Honda NSR125.

Skjærhalden - mat og drikke for noen og enhver

På Skjærhalden finnes det tre spisesteder; Første Reis, Big Fish og Vertshuset Skjærhalden. Første Reis er åpent torsdager til søndager fra kl. 12, mens Big Fish er åpent fredager, lørdager og søndager fra kl. 12.00. Vertshuset er åpent fredager fra kl. 15.00, lørdager og søndager fra kl. 13.00. Sjekk likevel åpningstidene for påsken. 

 

Alle stedene tilbyr takeaway. Big Fish og Første Reis serverer sjømat, mens Vertshuset er en real pizzarstaurant. Alle tre har uteservering.

 

I tillegg har du Skjærhalden Fiskemottak som blant annet selger skreddersydde skalldyrkasser for  minimum 4 personer. Butikken er åpen i påsken, men ønsker du å meske deg med en slik kasse på turen må den forhåndsbestilles. 

 

Er ikke restaurantmat det du ønsker, finnes det en isbar ved brygga og en Kiwi like opp fra havna.

 

God tur og god påske.

23.03.2023