Dette er de 10 beste ferieturene på to hjul

Sommerferien er like rundt hjørnet og har du planer om en ferie på to hjul gir vi deg tips til hvor du kan få gode opplevelser. Vi bor i et langstrakt land, så vi har forsøkt å finne turer som passer enten du bor i nord, syd, øst eller vest. På den måten kan du sette sammen flere turer til en lengre ferietur, eller følge de forskjellige forslagene om du kun skal på dagstur.

 

Publisert 15.05.2023

 

Indre Østfold - en sjelden perle

Vi holder til på Borgenhaugen i Sarpsborg og det er selvsagt umulig å ikke anbefale en rundtur langs de mange kilometerne med nydelige motorsykkelveier i vårt nærområde - det som tidligere het Østfold. 

 

Fredriksten festning er et “must” å stikke innom når du er i Halden. Foto Arvid Høidahl on Unsplash

 

Fra Sarpsborg kjører du fylkesvei 110 til Halden. Her er det nærmest et “must” å stoppe ved Fredriksten festning. Herfra kjører du fra Fv 21 langs svenskegrensen nordover til Tørnby. Veien går langs flere innsjøer, ikke minst Rødenessjøen.  Når du kommer til Tangen følger du Fv 170 østover mot Sørumsand og Lillestrøm.  Vi anbefaler en tur innom hovedstaden før du setter kursen sydover til Ås, Elvestad, Son og Råde. Ut av Oslo anbefaler vi veien langs Oslofjorden forbi “Padda” og Ulvøya. Er været på din side, kan du stikke innom Ingierstrand for et bad også. Vi anbefaler å unngå E6 og legger ruten nord for Vannsjø via Svindal og deretter ned til Råde. Hele turen er ca. 35 mil.

 

Østerdalen til Dovre, via Rondane

Det er vanskelig å komme utenom Rondane Nasjonalpark som kan by på en rekke vandreruter og turisthytter og ikke minst 10 topper på over 2000 moh. Vi anbefaler å starte turen i Koppang i Østerdalen og kjøre Vinjevegen over fjellet til Ringebu via Store Fjellsætra. Dette er en flott privat bomvei med godt grusdekke. Veien høyeste punkt ligger på 925 moh ved Vinjestøtta (til ære for Aasmund Olavsson Vinje som gikk denne veien på vei til Trondheim i 1860) og herfra har du utsikt over flere av fjellene i Rondane.

 

Fra Ringebu kjører du nordover til Holen på Frisveien, eller Fv 2204, over Ringebufjellet. Fra Holen tar du Grimsdalen, som kanskje er en av landets fineste fjelldaler, til Dovre. Merk at veiene på denne ruten er vinterstengt. Normalt åpner ikke veien før i juni. Statens Vegvesen har oversikt over hvilke fjelloverganger som er stengt og når de åpner.

 

Vil du overnatte langs ruten, anbefaler vi Hjerkinn Fjellstue. Fra fjellstuen er det bare 15 minutters kjøretur til det som heter Viewpoint Snøhetta - en utsiktspaviljong på Tverrfjellet - som er, som navnet indikerer, tegnet av Snøhetta arkitektkontor. Stedet ble åpnet i 2011.
 

Spektakulær utsikt og arkitektur på Viewpoint Snøhetta, bare 15 minutters kjøretur fra Hjerkinn Fjellstue. Foto Laura CleffmannUnsplash

 

Geiranger, Trollstigen og Atlanterhavsveien

Atlanterhavsveien er kanskje en av de flotteste veiene langs norskekysten. Foto: Christoph GrabietzUnsplash

 

Dette er en klassisk rute gjennom noen av de mest spektakulære fjellene Norge kan by på, kombinert med imponerende ingeniørkunst langs kysten. Turen er på 22 mil (om du krysser Langfjorden med ferge), men har flere overnattingsmuligheter og severdigheter underveis. Du kan overnatte i Molde, eller bo mer nasjonalromantisk på Hotel Aak utenfor Åndalsnes med utsikt til Trollveggen. Alternativt kan du ta hele turen i ett strekk og legge beina høyt på Hotell Geiranger og nyte utsikten og noe godt å drikke. Dette er uansett en tur som krever flere stopp - for her er det mye å se på.

 

Fra Kristiansund følger du Fv 64 og når du kommer til Atlanterhavsveien, kan du nyte utsikten over sjøen og de små øyene og holmene som veien går over. Det er flere parkeringsplasser og utsiktspunkter langs veien der du kan stoppe og ta noen bilder.

 

Etter Atlanterhavsveien fortsetter du på Fv 64 til Molde og fortsetter deretter til Åndalsnes. Herfra følger du skiltene til Trollstigen. Veien opp snirkler seg i serpentinsvinger langs fjellsidene.  Dette er en morsom vei, men også med tidvis mye trafikk av alt fra syklister og turistbusser. Vel fremme er det en cafe og en enorm utsikt til Trollveggen, Rauma og fjellene rundt. Veien videre går over fjellet på Fv 63 til Sylte og videre til Geiranger. På vei ned til Geiranger vil vi anbefale å stanse i Ørnesvingen som gir en utrolig utsikt over Geirangerfjorden og Geiranger. Merk at strekningen Trollstigen til Geiranger ofte stenges for vinteren. Du kan sjekke status og når veien åpnes på Nasjonale Turistveger.

Fra utsiktspunktet Ørnesvingen får ser du Geirangerfjorden og Geiranger. Foto: Frederik Horn, Horn & Co

 

Vel fremme i Geiranger er det flere spisesteder og hoteller man kan bo på. Du kan også ta en tur på en av de mange båtene som går ut på Geirangerfjorden

 

Flere deler av strekningen byr på  smale og svingete veier som både er morsomt, men også utfordrende da værforholdene kan endre seg raskt, spesielt langs kysten og i fjellene. Sørg derfor for at du har riktig bekledning og tar rikelig med pauser. Her er det nok av stoppesteder som er verdt en rast.
 

 

Hardangervidda med Vøringsfossen og Eidsfjord

Hardangervidda er for mange viddenes vidde.  Kjører du fra Geilo ligger fjellet og duver fra den ene runde toppen til den andre, helt til du kommer til Vøringsfossen som pøser vann 182 meter nedover fjellsiden til Måbødalen. Fossen sies å være Norges mest kjente. Her er det bygget utsiktspunkter og i 2020 sto broen over elven klar.

 

Veien snirkler seg i sirkler nedover  Måbødalen til Eidsfjord etterfulgt av noen lange tunneler før Voss. Om du orker kan du fortsette til Bergen, eller stoppe i Voss. 

 

Foto: Daniel FatnesUnsplash

 

Turen er ikke lang - ca 14 mil, men Vøringsfossen og veiene ned Måbødalen er verdt turen i seg selv. Ønsker du å overnatte, er Fossli Hotell et hyggelig alternativ med storslagen utsikt over Vøringsfossen. Hotellet ble bygget i 1891, mange år før hotellet fikk veiforbindelse. Edvard Grieg skal ha vært fast gjest på hotellet. Men sjekk hotellets åpningstider - det er ikke alltid åpent. Et annet trivelig sted å overnatte er Eidfjord Riverside Apartments & Glamping med leiligheter og luksuriøse glampingtelt elven Eio. 

 

Vossevangen, bedre kjent som Voss, er verdenskjent for Ekstremsportsveko. Er du glad i adrenalin kan du prøve alt fra fallskjermhopping og paragliding til rafting. Stedet har også en gondol som bringer deg opp til toppen av Hangurstoppen, hvor det også er en restaurant.

 

Husk at Hardangervidda kan være vinterstengt. Sjekk status på Statens vegvesen.

 

Lofoten

Foto: Jonas SchöneUnsplash

 

Lofoten ligger i Nordland og strekker seg over 67. og 68. breddegrad, vest i havet, nord for polarsirkelen. Mange mener dette er verdens vakreste øyrike. Skal du kjøre her, kan det være lurt å planlegge godt ut ifra dine ønsker og behov. Her er det mye å se, og mange fine turer i fjellet for den som er glad i alpine fjell og tinder. I tillegg er det kun én vei ut til øyrikets ytterste tettsted (Aa), og det er Europavei 10. Men på veien er det mulighet for flere avstikkere og stoppesteder.

 

Hauklandstranda: Stranden ligger på yttersida av Vestvågøy og anses å være en av de vakreste strendene i Norge. Fra parkeringsplassen har du et bra startpunkt for turer til Himmeltinden, Mannen og Veggen.


Uttakleiv: Et fint stoppested for fotografering, med en vakker strand og spektakulære fjell i bakgrunnen. Stranden ble kåret til Europas mest romantiske strand av The Times i 2005.


Reinebringen: Dette er en fjelltopp som gir en fantastisk utsikt over fjordene og fjellene rundt, og turen opp anses som middels vanskelig.

 

Visit Lofoten har også listet opp ti populære turforslag vi anbefaler å lese.

Kjører du hele veien fra Evenes til Å er turen nærmere 300 kilometer.  En mulighet er å kjøre til Svolvær, en tur på i underkant av 17 mil. I Svolvær finnes det flere overnattingsmuligheter - alt fra hotell til rorbuer.  Svolvær er også et bra utgangspunkt for dagsturer til de mange fiskeværene i Lofoten som f.eks. Henningsvær, Reine, Nusfjord og Å. Er du glad i å klatre kan Svolværgeita være et yndet mål. Vil du ha det roligere er det mulig å bestille en båttur med elektrisk ferge fra Svolvær til Trollfjorden

 

Telemarkskanalen, Gaustatoppen og Rjukan

Foto: Lieve RansijnUnsplash

 

Dette er en rundtur fra Skien på ca. 300 kilometer. Fra Skien kjører du på vestsiden av Norsjø til Ulefoss. Her tar du av til venstre og kjører langs Telemarkskanalen og nordsiden av Flåvatn til Trollebotn og videre til Brødlaus. Herfra tar du E134 nordøstover og tar til venstre ved Sauland. Her bærer det oppover på morsomme veier forbi Tuddal. Etterhvert ser du Gaustatoppen og nå venter en bratt og lang nedfart gjennom mange svinger til Rjukan. Fra Rjukan kjører du tilbake veien du kom, men istedenfor å ta av mot Gaustatoppen kjører du rett frem og tar til høyre ved Miland. Her venter en morsom vei som ligger høyt over vannet og med god utsikt til Tinnsjøen. Etter Tinnsjøen følger du skilt til Notodden og deretter Gvarv. Fra Gvarv følger du skilt tilbake til Skien. 

 

Turen byr på flere attraksjoner. Den første er Telemarkskanalen som da det sto ferdig i 1892 ble omtalt som et ”åttende underverk” i resten av Europa. Kanalen består av 18 slusekammer. Strekker tiden til anbefaler vi et cruise på Telemarkskanalen

 

Har du ikke vært på Gaustatoppen, anbefaler vi en tur opp her. De sprekeste tar beina fatt. Er du av den mer bedagelige sorten finnes det også en heis opp til toppen. Fra toppen kan man visstnok se en sjettedel av Norge om været er klart.

 

I Rjukan er du på historisk grunn med mange aktivitetsmuligheter som vandring i fotsporene til sabotørene, Krossobanen, bungyjump og mye annet.

 

Ønsker du å overnatte på veien er Gaustablikk hotell nyrenovert og kan anbefales. Dette er også et bra utgangspunkt for turer, sykling i alpinbakkene eller bading med badstue. Ellers finnes det flere muligheter for å sette opp telt langs ruten.
 

 

Sørlandet

Foto: lucas FavreUnsplash

 

Sørlandet er for mange selve definisjonen på norsk sommer. Det finnes nesten uendelig muligheter for fine turer og vi har her lagt opp en rute fra Grimstad til Kragerø.

 

Start i Grimstad og følg veien Rv 420 østover langs kysten. Du vil passere småbyer som Fevik og Stabbestad mens du nyter utsikten over skjærgården.

 

Fortsett på Rv 420 og følg skiltene mot Arendal. Etter å ha utforsket Arendal, fortsetter du østover langs kystveien Rv 410 til Tvedestrand. Du vil kjøre gjennom vakker kystnatur og en rekke småsteder. Ved Spangereid kan du ta en liten avstikker forbi Narestø og Kilsund om du ønsker.

 

Fra Tvedestrand kan du fortsette på Rv 411 østover mot Risør. Veien følger i partier kysten og gir utsikt over skjærgården underveis. Etter et besøk i Risør, kjører du tilbake veien du kom og fortsetter på Rv 416 over Søndeled. Ved Levang kan du ta en avstikker til Portør, eller fortsette rett frem til Stabbestad. Nå er du på Rv 351 og denne følger du til Sannidal. Ved bensinstasjonen tar du til høyre og følger veien helt til du er i Kragerø.

 

Om du vil overnatte underveis finnes det muligheter i alle byene du kjører gjennom. Vi anbefaler å sjekke ut Visit Sørlandet. Her finner du også en oversikt over aktiviteter enten du vil gå en tur, padle, bade eller bare nyte skjærgården.

 

Brønnøysund rundt. Kystmagi i Nordland

Brønnøysund har fantastisk natur og skjærgård. Foto: Torstein FinnbakkUnsplash
 

Brønnøysund ligger på helgelandskysten i Nordland og kjennetegnes av en skjærgård som kan minne om den man finner i Oslofjorden. Men landskapet og omgivelsene er noe ganske annet. I og med at det er så mange øyer har vi lagt opp en rute som inkluderer en del fergekjøring. Så om du elsker småveier og hater ferger, er dette neppe turen for deg. 

 

Vi starter i Brønnøysund sentrum og kjører ca. 13 km nordover til Horn. Her tar vi fergen over til Vega. Dette er en liten øy med noen småveier som bør utforskes.

 

Ferden videre er også med ferge til Tjøtta.  Du er nå ferdig med fergekjøring, men har til gjengjeld fått en fin runde på Vega og forhåpentlig hatt en eventyrlig tur på sjøen. Veien videre går over ganske flate og fine øyer på smale veier på smale veier til Hamnes og Søvik. På veien passerer du Petter Dass Museet - vel verdt et besøk. Ferden går videre til Sandnessjøen, over Helgelandsbrua. Fortsett videre til  Leira og ta til høyre. Nå kjører du inn i Toventunnelen som er snaue 11 km lang og ble åpnet i 2014. Etter tunnelen fortsetter du sydvestover til Vefsnfjorden og har denne på høyre hånd til du kommer til Mosjøen. Herfra følger du E6 i ca. 6 mil til du tar til høyre ved Tosenkrysset inn på Fv 76. Nå har du Lomsdal-Visten nasjonalpark på høyre side gjennom morsomme veier tilbake til Brønnøysund.

 

Brønnøysund er også et bra startsted om man vil kjøre over til Hestøya, videre til Kvaløya og Torget. Kjører du videre på Fv 54 kommer du til Torghatten. 
 

 

Rundt Jostedalsbreen

Loen sett fra lufta. Foto: Chundy TanzUnsplash

 

Dette er en tur blant Norges høyeste fjell og går rundt Norges største bre. I og med at det er en rundtur kan man starte der det passer best. Vi tar utgangspunkt i Stryn og kjører med klokka. Ferden går fra fjorden og over fjellet forbi Grotli til Fossbergom på E15. Selvom dette er en Europavei, er det ikke snakk om flerefelts motorvei. Du kan nyte utsikt og høydemetrene etterhvert som du stiger opp til fjellet og forbi tregrensen. Ved Fossbergom tar du av til høyre og kjører sørvestover ned til Luster og langs Lustrafjorden og videre til Sogndalsfjøra. På veien har du Galdhøpiggen på venstre hånd og Jostedalsbreen på høyre. Ved Sogndalsfjøra er du innerst i Sognefjorden og kjører videre på E5 mot Fjærland og Skei. I Skei tar du til høyre inn på E39 til Utvik hvor du kjører langs vakre Innviksfjorde til Olden og Loen før du er tilbake i Stryn.

 

Er du glad i friluftsliv og fjellvandring byr denne ruten på en rekke muligheter. I tillegg kan du teste ut via ferrata i Loen. Dette skal være den beste via ferrataen i Norge.

 

Ruten er rundt 54 mil, så det kan være greit å legge inn en overnatting eller flere. Da kan Hotel Alexandra i Loen være bra. Det samme gjelder Walaker Hotell i Solvorn. Dette er et familiedrevet hotell som ligger i den idylliske bygda Solvorn ved Lustrafjorden. Hotellet har en restaurant som serverer tradisjonell mat basert på lokale råvarer og oppskrifter. En tredje mulighet er Fjærland Fjordstove Hotell og Restaurant: Hotellet ligger, som navnet indikerer, i Fjærland, nær Bremuseum og Fjærlandsfjorden. Her kan du nyte en hyggelig overnatting og smake på lokale spesialiteter i hotellets restaurant. I Stryn finnes det også muligheter, f.eks. Stryn Hotell. Husk at det kan være lurt å forhåndsbestille overnatting, spesielt i høysesongen.

 

Finnmarksvidda.

Dette er en tur lengst nord i Norge. Vil du innom Finland er det mulighet for det også. Vi starter turen i Alta og kjører sydover på E45 til Kautokeino. Veien tar deg gjennom vakre fjellandskap og gir deg muligheten til å oppleve den unike samiske kulturen i området.

 

I Kautokeino kan du stoppe på Thon Hotell før du kjører tilbake og tar av til høyre på E92 mot Karasjok. Veien tar deg gjennom Finnmarksvidda, med åpne vidder. Karasjok er ansett som samenes hovedstad. Her kan du besøke Sametinget og lære mer om samisk kultur og historie. Det er også muligheter for å oppleve tradisjonell samisk mat og kunsthåndverk. Vi fortsetter videre på E6 mot Polmak og Tana. Her er du nær grensen til Finland store deler av turen. Er du glad i å fiske vil vi anbefale en fisketur i Tanaelven, men husk fiskekort. Fra Tana fortsetter du nordover langs.

 

Tanaelva som munner ut i Tanafjorden. Veien går videre vestover til Lakselv hvor du kjører langs Porsangerfjorden før du tar av mot Alta.

 

Underveis vil du kunne oppleve den storslåtte naturen på Finnmarksvidda, med åpent landskap, fjell, innsjøer og elver. Det er også muligheter for å besøke samiske kulturattraksjoner og oppleve den unike kulturen i området.

 

rundturen er på drøye 800 kilometer, så det kan være lurt med noen stopp underveis.

 

Vær oppmerksom på at veiforholdene kan variere, spesielt i de nordlige delene av Finnmark, så sørg for å sjekke lokale veimeldinger og ta hensyn til vær- og kjøreforhold.

 

Jeg håper denne turen på Finnmarksvidda er av interesse, og ønsker deg en fantastisk opplevelse på motorsykkelen din!