Turtips: Dalslandsturen

Denne turen er for deg som vil oppleve en fin runde på svingete veier i naturskjønne omgivelser, med mulighet for å få med seg flere severdigheter underveis. Turen kan kjøres på to dager med overnatting, eller som dagstur.

 

Denne turen er på 280 kilometer, ca. 5 timer med kjøring.

 

 

Publisert 12.08.2022 - oppdatert 22.08.2022 | Saga Robertsson

 

Vårt ruteforslag

Turen starter hos Alf Graarud Motor i Sarpsborg. Her er du hjertelig velkommen inn i butikken for en kopp kaffe og en kikk på det store utvalget. Det er også muligheter for et toalettbesøk før du starter turen mot Sverige.

 

Når du er klar kjører du ut på fylkesvei 118. Etter en stund svinger du inn på Rokkeveien, som du følger videre mot Halden. Fra Halden følger du fylkesvei 21 mot Fjell bru rasteplass. Her kan du nyte en medbrakt kopp kaffe, matpakke eller bare strekke litt på beina i flott terreng. Videre fra rasteplassen kjører du fylkesvei 106 mot riksgrensen til Sverige og vakre Dalsland.

 

 

Klikk på kartet, så får du ruteforslag i Google Maps.

 

 

Eds MC-och Motormuseum

Et lite stykke forbi riksgrensen kjører du den svingete og fine veien ned til Ed. Vel framme i Ed kan du benytte muligheten til å besøke Eds MC-och Motormuseum. Dette Museet byr på en nostalgisk opplevelse blant veteranmotorsykler, radioapparater, båtmotorer, modellfly og mye mer. Over 160 motorsykler produsert i Europa og USA. Med motorsykler fra tidlig på 1900-tallet, til Japan-epokens fartsvidunder senere samme århundre, er det mye å spennende å se på. For åpningstider, pris og mer informasjon om museet, besøk: MC-Dalsland.se 

 

 

Baldersnäs Herregård

Når du vil videre, kjører du vei 164 fra Ed og tar til venstre ut på vei 172. Herifra følger du skiltingen mot Dals Långed. Her kan du ta en avstikker for å besøke Baldersnäs Herregård. På herregården kan du overnatte, nyte et måltid i restauranten eller gå en tur i den enkelske parken. Det finnes også en liten butikk som selger svenske håndverksprodukter. Baldersnäs Herregård ligger på en halvøy i Laxsjön og ble bygget på 1700-tallet av Carl Fredrik Uggla. Besøk baldersnas.eu for mer informasjon.

 

 

 

Dalslands kanal og Vackra byars väg

Ferden går videre over Dalslands kanal og inn i lille koselige Dals Långed, der du svinger inn på "Vackra byars väg", også kjent som "route 2218". Her krysser du Dalslands kanal igjen og kommer inn på en svingete vei i et rikt kulturlandskap som strekker seg fra Dals Långed til Årbol. Veien er som skapt for motorsykkelkjøring og byr samtidig på vakker natur med utsiker over skog, vann og gamle bygninger. Det finnes flere fine plasser å stoppe underveis. 

 

 

Etter å ha kjørt den fantastiske MC-veien følger du skilting mot Håverud, her anbefales det varmt å stoppe for å kikke på akvedukten. Dette er et unikt møtepunkt for vei, jernbane og vannvei. Dalslands kanal er på 254 km. Kun 10 km er gravd ut, resten av kanalen er naturlige innsjøsystemer. For mer informasjon om akvedukten, besøk: vestsverige.com/akvedukten i Håverud.

 

 

 

Brudfjällsvägen

Etter stoppet i Håverud følger du en velkjent MC-vei som er blant de mest svingete veiene i Sverige, Brudfjällsvägen. Veien har ikke mange rette strekker, svinger får du derimot nok av. Som navnet på veien tilsier kjører man over et fjell, og her får man både oppover og nedoverbakker, i tillegg til alle svingene. Følelsen kan nesten sammenlignes med å kjøre berg-og-dalbane. Moro!

 

 

 

Helleristninger i Högsbyn

Etter berg-og-dalbanen kommer man fram til Högsbyn. Her finnes det helleristninger som du kan stoppe og se på om det er av interesse. Fordelt på 50 heller kan man se over 2000 helleristninger. De fleste er fra bronsealderen, de er altså opp mot 3000 år gamle. For å komme fram må du kjøre et lite stykke på grusvei. På stedet er det benker og toaletter. Herifra får du en fantastisk utsikt utover vannet Råvarpen og det historiske området.

 

 

 

Når du skal videre, kjører du tilbake til Dals Långed og følger vei 172. Her svinger du til venstre go deretter til høyre mot Gatan. Her venter enda en fin og svingete vei som tar deg forbi Håbol og ut på vei 164. Følg denne forbi Ed og sving mot Halden. Her venter riksgrensen ved Kornsjø. Tilbake i Norge passerer du Prestebakke og svinger mo Aspedammen. Følg den svingete veien som tar deg tilbake til Halden.

 

Fra Halden følger du fylkesvei 118 tilbake til Alf Graarud Motor der turen startet.

 

 

Overnatting og aktiviteter:

Om du vil overnatte på turen kan det for eksempel gjøres ved Baldersnäs Herregård, eller du kan sove i en glasshytte hos Dalslands aktiviteter. Besøk dalslandsaktiviteter.se for mer informasjon. For enklere overnatting kan Laxsjöns camping være et alternativ. Besøk laxsjon.se. Kanskje du vil benytte muligheten til en båttur med M/S Dalslandia i Dalslands kanal. Turer på kanalen går mellom Bengtfors-Långbron-Håverud, og omvendt. Besøk dalslandstrafik.se for mer informasjon.

 

 

God tur!

Vi synes det er veldig moro å høre fra dem som har prøvd turtipsene våre. Tar du bilder underveis som du legger ut på Instagram, kan du tagge oss med #agmshop eller #alfgraarudmotor, så ser vi hvor du har vært :-)

 

 

Dalsland Ring:

Etter at denne artikkelen ble skrevet har vi fått et tips fra Øistein Larsen som kommenterte følgende:

 

….Må bare nevne en «severdighet» ved nevnte kjørerute som ikke er tatt med i beskrivelsen, og som er for de spesielt interesserte; Restene av den gamle, nedlagte motorbanen Dalsland Ring, hvor grunder Alf Henrik Graarud kjørte baneløp i begynnelsen av sin racing-karriere med 750 Honda & 250 Bultaco….😃.

Med 50 meter gjenstående asfalt-stripe midt ute i ingenmannsland, får man noe å lete etter, dog er den ikke beliggende mer enn ca. 60-70 meter fra offentlig vei…. 🇸🇪. Stikkord: Dingelvik 💥😃.

 

 

 

 

Opplev deler av turen:

I videoene under kan du være med på deler av denne flotte turen, og få et inntrykk av veiene og naturen man opplever underveis.

 

God fornøyelse.

 

 

 

 

 

 

12.08.2022